Žlučník je malý orgán, který svým tvarem připomíná hrušku a nachází se pod játry. V lidském organismu zastává tu funkci, že skladuje a upravuje žluč, která vychází z jater. Je to orgán velmi náchylný a lehce může dojít k jeho podráždění – v tomto případě se jedná o žlučníkový záchvat, který opravdu není ničím příjemným. Prozradíme vám, jak žlučníkový záchvat vzniká, jak mu předcházet a hlavně – představíme vám několik způsobů, jak si od jeho projevů můžete poměrně rychle ulevit.

Jak vzniká žlučníkový záchvat

Zajímavé je, že u každého člověka může žlučníkový záchvat vyvolat něco jiného. Postup je ale vždy stejný. V žlučníku se tvoří žluč, která obsahuje látky z potravy. Je nutné, aby žluč měla optimální koncentraci všech látek, jinak dochází k tomu, že se vytváří malé krystalky. Tento stav není normální a je příčinou vzniku záchvatu a také žlučníkových kamenů. Žlučník se totiž ucpává a tak není schopen správně fungovat.

Jak se záchvat projevuje

Zanedlouho po pozření dráždivé potraviny se dostaví pocit nafouklého břich a objeví se bolest v pravém podžebří. Bolest je velmi intenzivní. Častým projevem je plynatost, říhání a dostavit se může i pocit na zvracení.

Jak si rychle pomoci

Velmi důležité je, najít si polohu, která bude nejvíce příjemná. Často je to poloha na zádech a pokrčené nohy. Pomoci může ale i ležení na boku. Je důležité být v klidu a nekonzumovat jídlo. Bolest po čase sama odezní. Pro zmírnění bolesti může pomoci i teplý nebo studený obklad na břicho. Rychle může pomoci i bylinkový čaj. Pijte ho ale po malých doušcích, aby nedošlo k dalšímu podráždění. Postižený si může pomoci i léky, na žlučníkový záchvat dobře pomáhají například volně prodejné kapky CHOLAGOL. Pokud je žlučníkový záchvat hodně intenzivní, nebo se opakovaně vrací, je třeba kontaktovat lékaře. Váš stav posoudí a zvolí vhodný typ léčby. Někdy je nutná i operace. A prevence? Nejlepší je, vyvarovat se dráždivým potravinám jako je například tučné jídlo. Dobrou prevencí je potom žlučníková dieta.